Introductie
Slagroom is een heerlijke toevoeging aan veel desserts, taarten en warme dranken. Het is echter ook vrij duur om in de winkel te kopen en vaak zitten er allerlei toevoegingen in. Gelukkig is het heel eenvoudig om zelf slagroom te maken met slechts een paar ingrediënten en gereedschappen.
Benodigdheden
- 500 ml verse room met een hoog vetgehalte (minimaal 35% vet)
- Een kom die goed gekoeld is
- Kloppers of een handmixer
- Optioneel: suiker naar smaak
Stap 1: Koele room
Zorg ervoor dat de room goed gekoeld is voordat je begint. Het helpt om de room minstens een paar uur in de koelkast te zetten voordat je gaat kloppen.
Stap 2: Koud gereedschap
Om de slagroom goed op te kunnen kloppen, is het belangrijk dat je gereedschap ook goed gekoeld is. Zet de kom en de kloppers daarom ook even in de koelkast voordat je begint.
Stap 3: Klop de room
Giet de gekoelde room in de kom en begin met kloppen. Je kunt dit met de hand doen, maar het gaat sneller en makkelijker met een handmixer. Klop de room langzaam op een lage stand totdat het begint te verdikken.
Stap 4: Voeg suiker toe
Als je van zoete slagroom houdt, kun je nu suiker naar smaak toevoegen. Begin met een eetlepel suiker en proef vervolgens of je meer wilt toevoegen. Blijf ondertussen kloppen totdat de suiker goed is opgenomen.
Stap 5: Klop verder
Blijf de room kloppen totdat het de gewenste dikte heeft bereikt. De slagroom moet stevig zijn, maar niet te stijf. Houd het goed in de gaten en stop met kloppen zodra het de goede consistentie heeft.
Stap 6: Controleer de dikte
Om te controleren of de slagroom de juiste dikte heeft, kun je de kloppers uit de room halen en ze omdraaien. Als de slagroom stevig genoeg is, blijft het rechtop staan en zal het niet van de kloppers vallen.
Stap 7: Bewaren
Serveer de zelfgemaakte slagroom direct of bewaar het in de koelkast. Het blijft ongeveer 2 dagen goed. Als je de slagroom later wilt gebruiken, geef het dan voor gebruik nog even een snelle opklopbeweging om het weer stevig en luchtig te maken.