Inductiekoken wordt snel de voorkeursmethode voor het koken voor zowel professionele chef -koks als thuiskoks. De nauwkeurigheid, snelheid en efficiëntie maken het de ideale keuze bij het bereiden van uw volgende maaltijd.
Inductie koken maakt gebruik van een elektrische stroom om een magnetisch veld te creëren dat werkt op ijzersterkte (magnetische) metalen pot of pan die bovenop de kookplaat wordt geplaatst. In tegenstelling tot thermische geleiding verwarmt inductieverwarming de pot direct, wat leidt tot verdere energiebesparende voordelen.
Elektriciteit
Elektriciteit is de stroom van elektronen (deeltjes met een lading) tussen twee punten. Het is een energiebron die kan worden gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals het creëren van licht, het spelen van muziek en het optillen van mensen.
Om elektriciteit te begrijpen, moeten we de fundamentele principes onderzoeken van hoe materie werkt. Atomen zijn microscopische deeltjes die alle materie vormen; Binnen elk atoom zijn protonen en elektronen. Protonen hebben een positieve lading terwijl elektronen een negatieve bezitten.
Wanneer de kracht tussen protonen en elektronen sterk genoeg is, zullen een of meer elektronen ontsnappen aan het atoom, waardoor een stroom ontstaat die eromheen stroomt, waardoor elk volgende elektron naar voren duwt totdat het uitgangspunt is bereikt.
Magnetisme
Inductiekoken is een elektrische warmteoverdrachtstechniek die elektromagnetisme gebruikt. Deze techniek bespaart energie omdat directe warmte in plaats van een verwarmingselement zoals gas- of elektrische kachels wordt gebruikt.
Een inductiekookoppervlak maakt gebruik van een spoel koperdraad die een magnetisch veld genereert wanneer een afwisselend elektrische stroom erdoorheen gaat. Dit veld agiteert moleculen binnen zowel de bodem als de zijden van de pan en produceert warmte in het proces.
Inductiekokers zijn veiliger voor gebruik met kinderen, omdat hun hoge magnetische veldfrequentie (24 kHz) het risico op brandwonden vermindert. Bovendien vereisen inductiekokers potten gemaakt van materialen die magnetische velden absorberen, zoals metalen op nikkel en op ijzer gebaseerde metalen.
Spoel
Inductiekookwerk werkt door een magnetisch veld te creëren aan het oppervlak van de kookplaat. Wanneer een elektrisch geleidende pan (meestal gemaakt van ijzer of koper) op hetzelfde oppervlak wordt geplaatst, wordt deze ook ingekapseld in dit magnetische veld.
Dit fluctuerende magnetische veld induceert een elektrische stroom of wervelstroom door de metalen basis van een pan. Deze stroom heen en weer creëert warmte die vervolgens kan worden overgebracht naar voedsel erin.
Inductieverwarming biedt verschillende voordelen ten opzichte van geleidingsverwarming, zoals efficiënter en veilig om te gebruiken. Omdat warmte wordt geproduceerd in een object door een magnetisch veld, is er minder risico dat het in de atmosfeer ontsnapt.
Pan
Het plaatsen van een pan op een inductiekookplaat creëert een magnetisch veld dat het materiaal binnenin doordringt. Dit fluctuerende magnetische veld induceert elektrische (wervel) stromen in het metaal en verandert het in een efficiënte kachel die warmte direct vanuit de pan zelf genereert.
Inductie koken is een sneller, veiliger en energiezuiniger alternatief voor traditionele kookplaatmethoden die vlammen of elektrische spoelen gebruiken. Het concentreert zich meer van de warmte in voedsel, kookt water tot 50% sneller en handhaaft consistente temperaturen*.
Inductiekokers gebruiken magnetisme in plaats van vlammen of spoelen om warmte over te brengen naar potten en pannen, waardoor energie wordt bespaard en veiliger is dan gas of elektrisch.