Wat is granola?
Granola is een gezonde en voedzame mix van haver, noten, zaden en gedroogd fruit. Het wordt vaak gegeten als ontbijt, en kan zowel met melk als yoghurt worden gegeten. Granola is makkelijk te maken en kan naar eigen smaak worden aangepast.
Ingrediënten
Voor het maken van je eigen granola heb je de volgende ingrediënten nodig:
- Havermout
- Noten (bijv. amandelen, cashewnoten)
- Zaden (bijv. pompoenpitten, zonnebloempitten)
- Honing of ahornsiroop
- Kokosolie
- Gedroogd fruit (optioneel)
- Zout
- Kaneel of andere specerijen naar keuze
Stap 1: Verwarm de oven voor
Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Stap 2: Meng de droge ingrediënten
Neem een grote kom en meng hierin de havermout, noten, zaden, zout en eventuele specerijen.
Stap 3: Voeg de natte ingrediënten toe
Smelt de kokosolie en voeg deze samen met de honing of ahornsiroop toe aan de droge ingrediënten. Meng goed zodat alles gelijkmatig is bedekt.
Stap 4: Spreid de granola uit op een bakplaat
Verspreid het mengsel gelijkmatig over de bakplaat en druk het lichtjes aan.
Stap 5: Bak de granola
Bak de granola in de voorverwarmde oven gedurende 25-30 minuten, of totdat het goudbruin is. Roer tussendoor een paar keer om zodat alles gelijkmatig bakt.
Stap 6: Laat de granola afkoelen
Haal de bakplaat uit de oven en laat de granola volledig afkoelen. Hierdoor zal het knapperig worden.
Stap 7: Voeg eventueel gedroogd fruit toe
Als je van gedroogd fruit houdt, kun je dit nu toevoegen aan de afgekoelde granola.
Stap 8: Bewaar de granola
Doe de granola in een luchtdichte container en bewaar het op een koele, droge plaats. Het blijft zo’n 2 weken goed.
Door het volgen van deze stappen zul je in staat zijn om heerlijke zelfgemaakte granola te maken. Geniet ervan als ontbijt of als gezonde snack!