Introductie
Pindasaus, wie is er niet gek op? Het is een heerlijke toevoeging aan veel gerechten en het is ook nog eens makkelijk zelf te maken. In deze blogpost ga ik je stap voor stap uitleggen hoe je de perfecte pindasaus kunt bereiden. Dus zet je schort op en laten we beginnen!
Benodigdheden
- 250 gram ongezouten pinda’s
- 2 teentjes knoflook
- 1 rode peper
- 1 eetlepel olie
- 2 eetlepels ketjap manis
- 1 eetlepel sambal
- 1 theelepel suiker
- 1 theelepel tamarindesap
- 125 ml water
Stap 1: Ingrediënten verzamelen
Voordat we beginnen met het maken van de pindasaus, moeten we ervoor zorgen dat we alle benodigde ingrediënten bij de hand hebben. Zorg ervoor dat je de pinda’s, knoflook, rode peper, olie, ketjap manis, sambal, suiker, tamarindesap en water hebt klaarliggen. Zo kunnen we vlotjes door naar de volgende stap.
Stap 2: Pinda’s roosteren
Doe de pinda’s in een droge koekenpan en rooster ze op middelhoog vuur tot ze lichtbruin zijn. Blijf goed roeren om te voorkomen dat ze aanbranden. Het roosteren van de pinda’s geeft ze een heerlijke smaak en zorgt ervoor dat de saus een mooie structuur krijgt.
Stap 3: Pinda’s malen
Nadat de pinda’s zijn afgekoeld, doe je ze in een keukenmachine of blender. Maal de pinda’s tot een grof poeder. Als je van een dikke en grove saus houdt, kun je de pinda’s minder fijn malen. Heb je liever een gladde saus, maal ze dan wat langer. Het is helemaal aan jou!
Stap 4: Saus bereiden
Verhit de olie in een pan en voeg de knoflook en rode peper toe. Bak deze kort aan totdat ze beginnen te geuren. Voeg vervolgens het gemalen pindapoeder toe en roer goed door. Laat het geheel een paar minuten bakken, zodat de smaken goed kunnen mengen.
Stap 5: Op smaak brengen
Voeg nu de ketjap manis, sambal, suiker, tamarindesap en water toe aan de pan. Roer alles goed door en breng de saus aan de kook. Laat het geheel ongeveer 10 minuten zachtjes pruttelen, zodat de saus dikker wordt en alle smaken goed kunnen intrekken.
Stap 6: Serveren
Je zelfgemaakte pindasaus is nu klaar om geserveerd te worden! Schep de saus in een kommetje en serveer het bij bijvoorbeeld saté, gado gado of loempia’s. Je kunt de pindasaus ook bewaren in een goed afgesloten potje in de koelkast voor later gebruik. Eet smakelijk!
Wie had gedacht dat het maken van pindasaus zo eenvoudig kon zijn? Met dit recept heb je in een handomdraai een heerlijke saus op tafel staan. Experimenteer gerust met de ingrediënten en pas de smaken aan naar jouw voorkeur. Geniet van je zelfgemaakte pindasaus en verras je familie en vrienden met deze smaakvolle toevoeging aan gerechten!
Bedankt voor het lezen van deze blogpost. Als je nog vragen hebt, laat het me dan weten. Veel plezier met het maken van je eigen pindasaus!