Wat is kimchi?
Kimchi is een traditioneel Koreaans gerecht dat bestaat uit gefermenteerde groenten, meestal op smaak gebracht met kruiden en specerijen. Het wordt vaak geassocieerd met gefermenteerde kool, maar kimchi kan vele verschillende groenten bevatten, afhankelijk van de regio en persoonlijke voorkeuren.
Benodigdheden
- Grote kom
- Schone glazen potten
- Keukengerei voor mengen
- Snijplank en mes
- Handschoenen (optioneel)
Ingrediënten
- 1 grote Chinese kool
- 1 kopje grof zeezout
- 1 eetlepel suiker
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 eetlepel gember, fijngeraspt
- 1 eetlepel vis saus
- Half kopje gochugaru (Koreaanse rode peper vlokken)
- 4 lente-uitjes, in stukjes gesneden
- 1 wortel, julienne gesneden
Stap 1: Voorbereiding van de groenten
Begin met het wassen van de Chinese kool en snijd deze in stukken van ongeveer 5 cm. Strooi het zout gelijkmatig over de stukken kool en laat het een paar uur staan. Spoel de kool daarna grondig af en laat het uitlekken.
Stap 2: Het maken van de kimchi pasta
In een kom, meng de suiker, knoflook, gember, vis saus en gochugaru tot een dikke pasta.
Stap 3: Mengen van groenten en pasta
Meng de lente-uitjes en wortel met de kimchi pasta in een grote kom. Zorg ervoor dat de groenten gelijkmatig bedekt zijn met de pasta.
Stap 4: Fermentatie
Doe de kimchi in schone glazen potten en druk de groenten goed aan. Laat de potten op een donkere plek staan bij kamertemperatuur voor 1 tot 5 dagen, afhankelijk van hoe zuur je de kimchi wilt hebben. Draai de deksels af en toe los om de druk te laten ontsnappen.
Stap 5: Opslag
Na de gewenste fermentatietijd, verplaats je de potten naar de koelkast om het fermentatieproces te stoppen. De kimchi is nu klaar om te serveren en kan tot maanden bewaard blijven in de koelkast.