Introductie
Stamppot andijvie is een heerlijk en voedzaam gerecht dat vooral in de koudere maanden erg geliefd is. Het is een typisch Nederlandse maaltijd en kan op verschillende manieren bereid worden. In deze blogpost zullen we stap voor stap uitleggen hoe je de perfecte stamppot andijvie kunt maken.
Benodigdheden
Voor het maken van stamppot andijvie heb je de volgende ingrediënten nodig:
- Andijvie
- Aardappelen
- Spekjes
- Ui
- Melk
- Boter
- Zout en peper
Bereiding
1. Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Kook de aardappelen in een ruime hoeveelheid water met wat zout tot ze gaar zijn.
2. Snijd de andijvie fijn en was deze goed. Laat de andijvie uitlekken in een vergiet.
3. Fruit de spekjes in een droge pan tot ze knapperig zijn. Voeg vervolgens de gesnipperde ui toe en bak deze mee tot ze glazig zijn.
4. Giet de aardappelen af en stamp ze fijn. Voeg een scheutje melk en een klontje boter toe en stamp dit door de aardappelen tot een smeuïge puree ontstaat.
5. Meng nu de rauwe andijvie door de hete puree en laat deze al omscheppend slinken. Voeg ook het spekjes-ui mengsel toe en meng alles goed door elkaar. Breng de stamppot op smaak met zout en peper.
Tips
– Serveer de stamppot andijvie met een kuiltje jus in het midden en leg er een lekker stukje rookworst bovenop.
– Voor de vegetariërs onder ons, de spekjes kunnen uiteraard weggelaten worden voor een vegetarische variant.
– Varieer eens met toevoegingen zoals mosterd, crème fraîche of uitgebakken champignons voor een eigen twist.
Dank voor het lezen van deze blogpost en veel succes met het bereiden van jouw perfecte stamppot andijvie!