Wat is saoto soep?
Saoto soep, ook wel bekend als saoto, is een heerlijke Surinaamse soep die populair is vanwege zijn rijke smaak en hartige ingrediënten. Het is een soep op basis van kippenbouillon, met toevoegingen zoals vermicelli, aardappel, ei, taugé, en diverse kruiden en specerijen. Het is een vullende en smaakvolle soep die vaak wordt gegeten als hoofdgerecht.
Ingrediënten
- Kippenbouillon
- Vermicelli
- Aardappel
- Kipfilet
- Ei
- Taugé
- Citroengras
- Ui
- Knoflook
- Madame Jeanette peper
- Ketoembar (gemalen korianderzaad)
- Djintan (gemalen komijnzaad)
- Laos
- Ketjap
- Kruidnagel
- Laurierblaadje
- Zout
- Peper
- Olie
- Water
Bereidingswijze
Begin met het koken van de kippenbouillon in een grote soeppan. Voeg het citroengras, ui, knoflook, en een aantal madame jeanette pepers toe voor smaak. Laat de bouillon rustig pruttelen terwijl je de kipfilet kookt in een aparte pan. Zodra de kip gaar is, snijd je deze in kleine stukjes.
Voeg vervolgens de vermicelli, aardappel, en gesneden kipfilet toe aan de bouillon. Laat het geheel zachtjes doorkoken totdat de aardappels zacht zijn en de vermicelli gaar. Voeg naar smaak ketjap, ketoembar, djintan, laos, kruidnagel, laurierblaadje, zout, en peper toe. Laat de smaken goed intrekken.
Kook ondertussen de eieren totdat ze hardgekookt zijn. Pel de eieren en snijd ze in plakjes. Maak ook de taugé schoon en blancheer deze kort in kokend water.
Wanneer de soep klaar is, schep je deze in kommen. Garneer elke kom met plakjes ei, taugé, en eventueel wat gebakken uitjes of gefrituurde knoflook. Serveer de soep met witte rijst of brood aan de zijkant voor een stevige maaltijd.
Serveren
Serveer de saoto soep direct terwijl deze nog warm is. De soep kan naar smaak ook afgemaakt worden met wat verse koriander of sambal voor extra pit. Geniet van deze hartverwarmende soep als hoofdgerecht, eventueel met wat bijgerechten zoals zuurgoed of pittige sambal.